top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Şükran Üzerine Çalışma ve Şükran Duymanın Faydaları

“Bittiği için üzülmeyin, yaşandığı için sevinin.” diye Dr Seuss’un bir sözü vardır. Çok da ilginç ve güzel bir bakış açısıdır bu. Hayatınızda sizi zorlayan olaylar olduğunda, çoğumuzun tepkisi acımıza ve mutsuzluğumuza odaklanmayı içerir. Genelde nelerin güzel gittiğini düşünmez ve bunlara odaklanmayız. Ancak iyi ve güzel olan şeylere de odaklanıp dengeli bir bakış açısına sahip olsak daha iyi olmaz mı?


Sevdiklerimizle Geçirdiğimiz Tüm Zamanlara Şükran Duymak

İnsan beyni hayatta kalmak ve kendini korumak için olumsuz ve tehdit içeren şeylere odaklanacak şekilde evrilmiştir. Bu özelliklerin kökeni mağarada yaşayan atalarımıza dayanmaktadır. Atalarımızın beyni bu şekilde çalışmasaydı, çevrelerindeki tehditleri unutup kolaylıkla av olabilirlerdi. Günümüzdeki insanlarda bu sistem hala bulunmaktadır. Bir şey ters gittiğinde (örneğin, arabanız bozulduğunda, sevgilinizden mesaj gelmediğinde, patronunuz sizinle haftaya önemli bir konu hakkında görüşecekse) tüm gün/hafta boyunca en çok bu tersliği hatırlarsınız. Gözünüzün önünde olan güzel şeyleri kaçırırsınız. Bunun sonucu olarak güzel şeylerin kıymetini bilmemeye başlarsınız, onlar zaten olağan şeyler der geçersiniz. Bu olgu, olumsuz olana eğilimli olmamız, olumsuzluk önyargısı (negativity bias) olarak literatüre geçmiştir. Bu olguya karşı koymak için şükran duygunuz üstüne çalışmak çok etkili bir panzehir olacaktır. Şükran çalışmaları sizin olumsuzluk önyargınızı (negativity bias) kırmanız adına çok etkilidir.


Pozitif psikoloji alanında yapılan araştırmalara göre şükran dolu bir tutuma sahip olmak iyi oluşunuzu arttırmak için çok güçlü bir yoldur. Bir araştırmaya göre, şükran sahibi olmak kalp sağlığına karşı koruyucu özelliktedir. Aynı araştırmada, kalp krizi geçirmiş olan ama kalp krizinin yararlarını düşünen ve bunları önemseyen bireylerin ikinci bir kalp krizi geçirme riskinin daha az olduğu bulunmuştur.


Şükran dolu insanların diğer özellikleri nelerdir?

  • Daha enerjik ve umutludurlar.

  • Daha ruhani veya dindardırlar.

  • Daha affedicilerdir.

  • Fiziksel olarak aktif olma ihtimalleri daha fazladır.

  • Daha iyi uyurlar.

  • Manevi şeylere daha çok değer verirler.

  • Depresif, kaygılı, yalnız, kıskanç veya nevrotik olma ihtimalleri daha düşüktür.

Bu özellikler hoşunuza giden özelliklerse daha çok şükran duymaya çalışabilir, şükran duyduğunuz şeyleri daha çok gözden geçirebilirsiniz.


Şükran duyduğunuz şeyleri not almak


Şükran hissinizi geliştirmek için yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri, şükran duyduğunuz şeyleri not almak ve listelemektir. Bu listenize en basit görünen şeyleri bile dahil edebilirsiniz. Nefes almak, temiz hava soluyabilmek, su içebilmek, sıcak bir yatağınız olması gibi gözünüzden kaçabilen maddelerin yanı sıra, daha çabuk aklınıza gelebilen, aileye sahip olmak, bir partnerinizin olması, sağlıklı olmak ve sizi seven arkadaşlarınızın olması gibi maddeleri de bu listeye ekleyin.


Araştırmalara göre şükran günlüğü oluştururken dikkat etmeniz önemli bir durum var. Şükran günlüğünü sık sık yazmak, bir noktadan sonra sıkıcı gelebilmektedir. Bunun önüne geçmek için haftada bir gün belirleyip, mesela pazar sabahları, bu belirlediğiniz günde yazınızı yazabilirsiniz. Ayrıca günlük yazarken monoton olmaktan ve benzer şeyleri yazmaktan kaçının, bunun yerine yaratıcı ve farklı olmaya çalışın. Monoton olmak sizin yazdıklarınızdan zevk almanızı da azaltabilir.


Başka bir şükran egzersizi ve alıştırması ise size bir şeyler yaptıkları için insanlara teşekkür etmektir. Bu bir aile üyesi, arkadaş veya iş arkadaşınız olabilir. Şükran duyduğunuz ve teşekkür ettiğiniz şeyleri bir mektup yazıp karşınızdakine verebilirsiniz. Farklı şekillerde kalbinizden geçenleri ifade edebilirsiniz. Yazdığınız duygu dolu bir mektup karşınızdakinin daha çok hoşuna gidecektir :).


Kendinize İyi Bakın.




#şükranduyma #şükran #müteşekkirolmak #müteşekkir #teşekkür #teşekküretme #pozitif #pozitifpsikoloji #psikoloji #araştırma #kanıtadayalı #psikoterapi #izmir #danışman #insomnia #uyku #uykusuzluk #çare #çözüm #uyumak #kolayuyku #uykusuzluknasılgiderilir #uykusuzluknedenleriveçözümleri #işyerindebilinçlifarkındalık #bilinçlifarkındalıkfordummies #bilinçlifarkındalıkmakale #bilinçlifarkındalıkeğitimi #bilinçlifarkındalıkterapisi #bilinçlifarkındalıkkitap #bilinçlifarkındalıkölçeği #bilinçlifarkındalıkegzersizleri #bilinçlifarkındalıkmakalesi #bilinçlifarkındalıkpdf #bilinçlifarkındalıknedir #bilinçlifarkındalıkneişeyarar #bilinçlifarkındalık #BilinçliFarkındalıkNedir #Bilinçli #BilinçliTüketici #BilinçliFarkındalık #mindfulnessneişeyarar #işyerindemindfulness #BedenTaramasıMindfulness #mindfulnessnedir #farkındalıkmindfulnessegzersizleri #mindfulnessmeditasyonunasılyapılır #farkındalıkmindfulnessegzersiz #mindfulnessmeditasyonunasıl #Mindfulnessizmir #YemeBozukluklarıveMindfulness #Mindfulnessİzmir #Mindful #mindfulnessfarkındalık #mindfulnessegzersizleripdf #Mindfulness #Psikoterapi #Terapi #ACTTerapisti #ACT #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #KabulveKararlılık #KabulveKararlılıkTerapisi #KabulEtmek #BilişselTerapi #BilişselDavranışçı #BeckYönelimliBilişselTerapi #BeckYönelimli #BeckYönelimliKognitifTerapi #Beck #BilişselDavranışçıTerapi #Bilişsel #BilişselSüreçler #iştemeditasyon #NefesMeditasyonu #İşteMeditasyon #işyerindemeditasyon #OturmaMeditasyonu #Meditasyon #VipassanaMeditasyonu #DavranışçıTerapiler #KognitifTerapi #BaşarılıTerapist #BaşarılıTerapi #Uygun #UygunTerapist #izmirpsikolojiakademisi #izmirpsikoloji #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #Eşitlik #Eşitimkanlar #Rahatlama #KaygıveDepresyon #GenelKaygıBozukluğu #GelecekKaygısı #Kaygı #YüksekKaygı #KaygıBozukluğu #KaygıBelirtileri #AnksiyeteNedir #AnksiyeteBelirtileri #Anksiyete #AnksiyeteBozukluğu #AnksiyeteTedavisi #Depresif #DepresyonÖzet #DepresyonSemptomları #DepresyonTedavisi #DepresifBelirtiler #DepresyonBelirtileri #BipolarDepresyon #BipolarBozuklukBelirtileri #BipolarNedir

581 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page