Arkadaş edinmek çocukların gelişimi için önemli bir adımdır. Arkadaşlık kurmak, arkadaşlığı sürdürmek önemli sosyal süreçlerdir. Bu sosyal süreçleri deneyimleyen çocuklar her adımda öğrenme fırsatı bulabilmektedir. Sosyalleşme sürecinde yaptığı hatalardan, gördüklerinden öğrenir, deneme yanılma ile de deneyim kazanır.
Bu sosyalleşme süreci çocuklukta, ergenlikte, erken yetişkinlikte ve yetişkinlikte de devam eder. Her bir aşamada yeni arkadaşlıklar kurmak, eskilerini sürdürmek/sürdürebilmek önemlidir. Çünkü bu arkadaşlıklar ve sosyalleşme fırsatları bizlere hep öğretmen olur. Özellikle yaptığımız hatalar. Onlar her zaman bizlere iyi birer öğretmendir.
Arkadaş sahibi olmanın yararı ve arkadaş desteği ile ilgili araştırmalar da bu düşünceleri destekliyor. İngiltere’de 409 çocukla yapılan araştırma da bunu destekleyen araştırmalardan biridir.
11-19 yaş arası, sosyoekonomik durumu kötü olan 409 çocukla yapılan bu araştırmaya göre bir tane yakın arkadaş sahibi olmak bile çocuklara önemli ölçüde katkı sağlıyor, baş etme becerilerini geliştiriyor. Bunların yanı sıra çocuklar arkadaş sahibi olduklarında karşılaştıkları zorluklarla mücadele etmede daha başarılı hale geliyorlar.
Bazı örneklerde olumsuz baş etme becerilerinin de arttığı görülmüş (riskli davranışta bulunma veya kendini suçlama gibi). Olumsuz baş etme becerileri kişilerin içinde bulundukları zorlu durumla baş etmek için kullandığı kısa vadede işe yarayan ancak uzun vadede kişiye zarar veren davranışlardır. Zorluklarla baş etmek için bu tarz davranışlara başvurulduğunun bilinmesi önemlidir. Biliyor olmak önüne geçmek için bir adımdır.
Kendinize İyi Bakın.
Kaynaklar:
Graber, R., Turner, R., & Madill, A. (2016). Best friends and better coping: Facilitating psychological resilience through boys’ and girls’ closest friendships. British Journal of Psychology, 107(2), 338-358.
#Çocuk #ÇocukBüyütme #ÇocukYetiştirme #Arkadaş #Arkadaşlık #ArkadaşlığınÖnemi #Yalnız #YalnızÇocuk #AsosyalÇocuk #ÇocuğumArkadaşsız #ArkadaşEdinemiyor #ArkadaşEdinme #ÇocukGelişimi #ÇocukYetiştirmeTarzı #Öğüt #Öneri #Öneriler #ArkadaşEdinmeÇocuk #Sosyalleşme #SosyalleşmeKorkusu #ÇocuklardaArkadaşEdinme #ÇocuklardaDostÖnem #Sınıfdaş #Sınıfdaşlarıyla #Anksiyete #Kaygı #Depresyon #GenelKaygıBozukluğu #Belirti #DepresifBelirtiler #DepresyonBelirtileri #AnksiyeteBelirtileri #SosyalKaygıBelirtileri #Psikoloji #GelişimPsikolojisi #PsikolojiBozukluğuBelirtileri #ACT #ACTTerapisti #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #KabulveKararlılık #KabulveKararlılıkTerapisi #BilişselDavranışçı #BilişselDavranışçıTerapi #BilişselTerapi #BilişselDavranışTerapisi #KognitifDavranışçı #KognitifTerapi #AcceptanceandCommitmentTherapy #AcceptanceandCommitment #Acceptance #Kabuliyet #KKT #BeckYönelimli #Beck #RiskliDavranışlar #KendineZararVerme #BaşEtmeBecerileri #BaşEtme #OlumsuzBaşEtmeBecerileri #OlumsuzBaşEtme #KötüBaşEtme #Sosyoekonomik
Comments