top of page
Fuat Can Çalışkan

Zorlu İlişkilerle Baş Etme, Bilinçli Farkındalıkla (Mindfulness ile)

Çoğu insan en azından bir zorlu ilişkiye sahiptir. Belki ilişkilerinizin çoğu zorlu ilişki sınıfına girmektedir. Bu utanılacak bir şey değildir. İkili ilişkiler birçok zorlu duyuyu uyandırabilir, birçok zorlu düşünceyi çağırabilir. Peki bu zorlu ilişkileri daha mindful (bilinçli farkında) nasıl yönetebiliriz?



Düzenli meditasyon yapın

Düzenli meditasyon yapmak zorlu kişiyle karşılaştığınızda vereceğiniz stres tepkisini azaltmanın en iyi yoludur. Durumun daha farkında olursunuz ve kaçmak, saldırmak gibi ani tepkiler yerine daha bilgece karşılık verirsiniz.


Yapabiliyorsanız zorlu duygularınıza doğru hareket edin, duygularınızdan kaçmayın

Mindfulness’ın (bilinçli farkındalığın) en önemli noktalarından biri zorlu düşünce, his ve bedensel hislere doğru gitmek ve bunları kabul etmektir. Zorluklardan kaçınmak yararsız, olumsuz bir düşünce şekli oluşturur. Zorluklara yaklaşarak, daha güçlü ve kontrolde hissedersiniz ve genelde bu zorluklar tahmin ettiğiniz kadar kötü değildir; hatta siz onlara yer açıp onları kabul edince çok hızlı bir şekilde yok olabilirler.


Karşınızdaki kişinin olumlu özelliklerinin farkında olun

Kimse tamamen kötü değildir. Herkesin iyi özellikleri de vardır. Patronunuz hep zamanında maaşınızı almanızı sağlar. Teyzeniz güzel yemekler yapar. Arkadaşınızın eşi hep hesabı ödemeye çalışır. İnsanların olumlu özelliklerinin de farkında olun, sadece olumsuz özelliklere odaklanmayın.


Nefesinizle kök salın

Zor birinin yanındayken nefes alıp verişinizin oluşturduğu hissi fark edin. Hatta görüşmeden önce küçük bir meditasyon yapabilirsiniz, sadece nefesinize odaklandığınız küçük bir meditasyon olabilir. Bu meditasyon karşınızdaki kişiyle olan geçmişinize ve eski olaylara odaklanmak yerine şimdiye odaklanmanıza yardımcı olur.


Karşınızdaki kişiyi davranışlarından ayrı olarak görün

Bir akşam veya bir ortamda kötü davranmak sizin diğer iyi, kötü, orta halli taraflarınızı yok etmez, bunların olmadığı anlamına gelmez. Benzer şekilde, karşınızdaki kişinin davranışları ile kişiyi birbirinden ayrı olarak görün. Siz belirli bir davranışınızdan ibaret değilsiniz, onlar da belirli davranışlarından ibaret değiller. Davranışı beğenmeyişiniz ile kişiyi tamamen beğenmeme arasındaki farkı fark edin. Bu farkı görünce “Seni genel olarak seviyorum ama dün yaptığın hoşuma gitmedi” diyebilecek hale gelebilirsiniz.


Nedenini düşünün.

Karşınızdakinin davranışlarının arka planını düşünün. Belki kötü bir gün geçiriyor. Belki zorlu bir geçmişi sırtında taşıyor. Belki de böyle davranmayı seviyor veya daha farklı davranmayı, iletişim kurmayı bilmiyor. Neden böyle davrandığını düşünün. Karşınızdakinin sebeplerini düşünmek ve onun açısından dünyaya bakmaya çalışmak sizin daha affedici olmanıza yardımcı olacaktır. Bunları düşünmek ona karşı şefkat beslemenizi sağlayabilir.


Kendinize İyi Bakın.


Kaynaklar:


Brantley, J. (2003). Calming your anxious mind: How mindfulness and compassion can free you from anxiety, fear, and panic. New Harbinger Publications.


Germer, C., & Barnhofer, T. (2017). Mindfulness and compassion. Compassion: Concepts, Research and Applications, 69.


Williams, M., Teasdale, J. D., Segal, Z. V., & Kabat-Zinn, J. (2007). The mindful way through depression: Freeing yourself from chronic unhappiness. Guilford Press.

316 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page