top of page
Fuat Can Çalışkan

Sosyal Kaygı Yaşayanlara 9 Öneri


1) Gireceğiniz ortama hazırlıklı gidin.

Kimlerle daha rahat iletişime geçtiğinizi düşünün. Kimlerle daha rahat sohbet ediyorsunuz? Böylelikle girdiğiniz sosyal ortamda bu kişilere yakın olmaya çalışırsınız. Ayrıca gideceğiniz yeri biliyorsanız bu mekanı hayal etmek de işinize yarayabilir. Oraya gittiğinizde nerede durmak, nerelerde takılmak size daha uygun? Nasıl kendinizi daha rahat ettirebilirsiniz? Bu tip detayları biraz planlamak sizi daha hazırlıklı kılabilir. Ancak unutmayın, kararında olmak önemlidir. Eğer bu konu üstünde çok düşünürseniz, kendinizi daha da kaygılandırabilirsiniz.


2) Nefese odaklanmayı unutmayın.

Bulunduğunuz sosyal ortamda kendinizi çok kaygılı ve bunalmış hissederseniz nefesinize odaklanmayı unutmayın. Nefese odaklanmak yerine kendinize nötr bir sözcük de seçebilirsiniz, mesela; gri, pembe, ağaç, kedi. Bu kelimeyi tekrarlamak veya nefesinizin vücudunuza giriş çıkışına odaklanmak düşüncelerle boğulan zihninizi düşüncelerden arındırmaya yardımcı olacaktır.

3) Her zaman kaçış planınız olsun.

Bahaneniz, ulaşım aracınız planlanmış olsun. İstediğinizde gidebileceğinizi, çok bunaldığınızda uzaklaşabileceğinizi bilmek size iyi gelecektir. Oraya tıkılı kalmadığınızı, oradan uzaklaşabileceğinizi bilmek sizi özgürleştirecektir. Eğlenmek ve vakit geçirmek için ordasınız. Bu sizin için geliştirilmiş bir ceza değil.

4) Göz kamaştırıcı bir dinleyici olabileceğinizi unutmayın.

Çoğu insan iyi bir dinleyiciye bayılır. Ortam size yoğun ve bunaltıcı geldiğinde biraz da dinleyerek dinlenebilirsiniz. Karşınızdakine sorular sorun, meraklı tarafınıza bürünün, karşınızdakini cidden tanımaya çalışın. Bu role biraz yabancıysanız başta zorlanabilirsiniz ama rolü üstlendikçe, denedikçe alışacaksınız.

5) Klasik sohbet açıcı soruları düşünün.

Karşınızdakine son izlediği dizi, filmi sorabilirsiniz. Üzerindeki bir kıyafet, takı, gözlük hakkında yorum yapıp nerede aldığını sorabilirsiniz. Son dönem popüler olan bir konuyu açabilirsiniz, dikkat, siyaset ve benzeri tartışmaya çok açık konulardan uzak durmak iyi bir fikir olabilir.

6) Emekleyerek, küçük hedeflerle başlayın.

Kendinizi tüm gece, akşam ortamda bulunmaya şartlamayın. Eğer bu size fazla geliyorsa daha küçük bir hedefle başlayın yolculuğunuza. Bir saat, iki saat? Hangisi size daha ulaşılır geliyorsa o kadar süreyi kendinize hedefleyin. Başka bir seçenek ise arkadaş grubu ve ortam olabilir. Eğer yabancılarla olma ihtimali size çok fazla geliyorsa sizi bu konuda destekleyebilecek arkadaşlarınızla vakit geçirmek iyi bir başlangıç olabilir.

7) An’da kalın.

Eğer size ortam çok yoğun geldiyse duyularınıza odaklanmayı deneyin. Koku, ses. Neler duyuyorsunuz? Nasıl kokular alıyorsunuz? Bunları inceleyin. Zaman ilerledikçe nasıl değiştiklerine bakın. Bir şeyler atıştırıyorsanız tadına odaklanın. Nasıl bir tadı var? Her çiğnemenizde nasıl tadı değişiyor? Işıklandırma nasıl? Renklere bakın etrafınızdaki. Çok renkli olan eşyalara bakıp renkleri seçin. Tek renk olan şeylere bakın. Tonu nasıl? Ton değişimi var mı? Işıkla beraber nasıl değişiyor görünüşü?

8) Düşüncelerinizle kendinizi boğmayın.

Herkes beni eleştirecek. Herkes bana bakıyor. Herkes ne kadar da salak olduğumu düşünüyor. Kimse beni beğenmeyecek. Kimse benimle konuşmak istemiyor. Ne kadar da sıkıcı olduğumu herkes biliyor. Bu sözler size tanıdık geliyor mu. Bu ve benzeri düşüncelerin sizi nehir gibi sürüklemesine izin vermeyin. Bu tarz düşüncelere rağmen siz hedeflediğiniz yere ulaşmaya çalışın. Düşünceler sadece düşüncedir, her zaman gerçekliği yansıtmaz.

9) Kaçınma istediğinizi bastırmaya çalışın.

Sosyal etkileşimden, sohbetten, tanışmaktan kaçmanın ve kaçınmanın sonu yoktur. Bu konudaki kaygınızı aşmayı hedefliyorsanız, biraz (çok da değil) kendinizi zorlamanız gerekmektedir. Sosyal ortamlarda bulundukça, deneyim kazandıkça, kendinize ulaşılabilir hedefler koydukça daha az kaygı yaşamaya başlayacaksınız. Önemli olan kendinizi alıştığınızın dışına biraz biraz itmenizdir.

Kendinize İyi Bakın.

114 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page