top of page
  • Fuat Can Çalışkan

Sevgi ve Nezaket Meditasyonu


Bu meditasyon, sevgi ve nezaket meditasyonu, belirli bir seviyede meditasyon aşinalığına sahip olduktan sonra yapılması önerilir. Daha önce bilinçli farkındalık (mindfulness) beden taraması veya bilinçli farkında (mindful) oturma meditasyonu yapmış olmanız önemlidir. Bu deneyimler sizin sevgi ve nezaket meditasyonu yapmanızı kolaylaştırır. Tabii bu bir zorunluluk değildir. Meditasyon, bilinçli farkındalık (mindfulness) beden taraması veya bilinçli farkında (mindful) oturma meditasyonu aşinalığı da olmadan sevgi ve nezaket meditasyonunu yapabilirsiniz.


Bu bilinçli farkındalık meditasyonu diğer bilinçli farkındalık (mindfulness) egzersizlerinden biraz daha farklıdır. Diğer egzersiz ve meditasyonlarda zihninizi boşaltmanız, zihninize gelen düşünce ve imgeleri bırakmanız ve şimdiye (an’a) dönmeniz istenirken bu egzersizde (sevgi ve nezaket meditasyonunda) bilinçli olarak zihninize görüntüler ve imgeler getirmeniz beklenmektedir.

Sevgi ve nezaket meditasyonu sırasında kendiniz ve başkaları için şefkat, sevgi ve iyi dilek hissetmeniz hedeflenir. Bunu kendiniz ve/veya başkası için yaparken zaman zaman zorlanabilirsiniz. Ancak unutmayın, her aşamayı yapmak zorunda değilsiniz. Size en uygun gelenden başlayın, daha sonra diğer aşamaları da denemeyi düşünebilirsiniz.

Sevgi ve nezaket meditasyonu 7 aşamadan oluşmaktadır;

Şükran ile Nefes Almak

Normal ve her zamanki nefes alış ve verişinizi hissederek başlayın. Nefes alış ve verişinize karşı sevgi duymaya çalışın. Nefes alışınızı ve verişinizi sevdiğinizi hissedin. Nefes almaktan şükran duyun. Vücudunuzu besliyorsunuz her nefesinizde. Ona ihtiyacı olan oksijeni sağlıyorsunuz.

Rahatlıkla Sevgi Gösterebildiğiniz Birine İyi Dilek ve Hislerinizi Gönderin

Karmaşık bir ilişkinizin olmadığı, sevdiğiniz birini düşünün. Akrabanızı, çocuğunuzu, saygı duyduğunuz birini veya evcil hayvanınızı düşünebilirsiniz. Ebeveyninizi veya partnerinizi seçmeniz çok da uygun olmayabilir, bu kişilerle olan ilişkiniz karmaşık olmaya yatkın ilişkilerdir.

Kişiyi zihninizde canlandırın, “iyi ol, mutlu ol, sağlıklı ol, büyük acılardan uzak ol” cümlelerini yavaşça zihninizden geçirin. Bu cümleleri tekrarlayın. Bunları düşünürken sevgi ve şefkat dolu bir tutuma sahip olmaya çalışın.

Kendinize İyi Dilek ve Hislerinizi Yönlendirin

Şimdi aynı iyi dilekleri kendinize dileyin. Bazı insanlar bunu zor bulabilir. Kendinize iyi dileklerde bulunurken zorlu hisler ve duygular açığa çıkabilir. Eğer bu tip bir durumla karşılaşırsanız, etkileri ve olanları incelemeye devam edebilir veya bu aşamaya devam etmeyebilirsiniz. Kavga veya mücadele haline getirmekten kaçının.

Kendinizi zihninizde canlandırın, “iyi ol, mutlu ol, sağlıklı ol, büyük acılardan uzak ol” cümlelerini yavaşça zihninizden geçirin. Bu cümleleri tekrarlayın. Bunları düşünürken sevgi ve şefkat dolu bir tutuma sahip olmaya çalışın.

Nötr Olduğunuz Birine İyi Dilek ve Hislerinizi Gönderin

Şimdi de olumlu veya olumsuz hislerinizin olmadığı birini düşünün. Yolda gördüğünüz biri, toplu taşımada denk geldiğiniz bir yolcu veya marketteki kasiyer olabilir.

Kişiyi zihninizde canlandırın, “iyi ol, mutlu ol, sağlıklı ol, büyük acılardan uzak ol” cümlelerini yavaşça zihninizden geçirin. Bu cümleleri tekrarlayın. Bunları düşünürken sevgi ve şefkat dolu bir tutuma sahip olmaya çalışın.

Zorlu Bir İlişkiniz Olan Birine İyi Dilek ve Hislerinizi Gönderin

Evet, bu adım isminden de belli olduğu üzere zorlu bir şefkat aşaması. Bilinçli farkındalık’ın (mindfulness) bir parçası da zorlu hisleri kabul etmek ve onlara yer açabilmektir. Sevmediğiniz birini düşünün, belki irite ve gıcık olduğunuz biri olabilir. Aslında zorlu ilişkiniz olan birini seçmeniz önemlidir ama kimi düşünerek çalışmak isterseniz, onu zihninizde canlandırın.

“İyi ol, mutlu ol, sağlıklı ol, büyük acılardan uzak ol”

Bu aşamada ortaya çıkan hislerin farkına varın. Unutmayın düşündüğünüz kişinin yaptıklarını onaylamıyorsunuz, onun davranışlarından hala hoşlanmıyor olabilirsiniz. Siz sadece onun iyiliğini umuyorsunuz. Ona güttüğünüz kini bırakıyor ve onun iyiliğini umuyorsunuz. Bu meditasyon karşınızdaki kişiye bir değişiklik sunmamaktadır, sadece siz kendi omuzlarınızdaki yükü atıyorsunuz.

Dördünüze Birden İyi Dilek ve Hislerinizi Gönderin

Sevdiğiniz kişiyi, kendinizi, nötr olduğunuz kişiyi ve zorlu ilişkiniz olan kişiyi aynı anda hayal edin. Herkese birden iyi dileklerinizi yollayın. Eşit olmaya çalışın. Hepiniz mutluluğu kendi yollarıyla arayan insanlarsınız.

Dünyadaki Herkese İyi Dilek ve Hislerinizi Gönderin

Bu aşamada tüm dünyaya odaklanın. Farklı ülkelerdeki tüm insanları düşünün. Tüm aileler, tüm çocuklar, tüm yaşlı insanlar, tüm arkadaşlar. Tüm hayvanları düşünün. Okyanuslardaki, göllerdeki tüm canlıları düşünün. Hepsine iyi dileklerinizi ve hislerinizi yollayın.

Kendinize İyi Bakın.

#işyerindebilinçlifarkındalık #bilinçlifarkındalıkfordummies #bilinçlifarkındalıkmakale #bilinçlifarkındalıkeğitimi #bilinçlifarkındalıkterapisi #bilinçlifarkındalıkkitap #bilinçlifarkındalıkölçeği #bilinçlifarkındalıkegzersizleri #bilinçlifarkındalıkmakalesi #bilinçlifarkındalıkpdf #bilinçlifarkındalıknedir #bilinçlifarkındalıkneişeyarar #bilinçlifarkındalık #BilinçliFarkındalıkNedir #Bilinçli #BilinçliFarkındalık #mindfulnessneişeyarar #işyerindemindfulness #BedenTaramasıMindfulness #mindfulnessnedir #farkındalıkmindfulnessegzersizleri #mindfulnessmeditasyonunasılyapılır #farkındalıkmindfulnessegzersiz #mindfulnessmeditasyonunasıl #Mindfulnessizmir #YemeBozukluklarıveMindfulness #Mindfulnessİzmir #Mindful #mindfulnessfarkındalık #mindfulnessegzersizleripdf #Mindfulness #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #ACTTerapisti #ACT #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #BilişselTerapi #BilişselDavranışçı #BilişselDavranışTerapisi #BeckYönelimliBilişselTerapi #BeckYönelimli #BeckYönelimliKognitifTerapi #Beck #KanıtaDayalıTerapi #Kanıt #Kanıtlanmış #BilişselDavranışçıTerapi #Bilişsel #TerapistOlmak #Terapi #Psikoterapi #KabulveKararlılıkTerapisi #KabulveKararlılık #DavranışçıTerapiler #KognitifTerapi #KognitifDavranışçı #Terapist #YeniNesilDavranışçıTerapiler #BaşarılıTerapi #UygunTerapist #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi #YeniNesilDavranışTerapileri #BaşarılıTerapist #DavranışTerapisi #ÜçüncüNesilDavranışçıTerapiler #DoğruTerapist #izmirpsikoloji #izmirpsikolojiakademisi

697 görüntüleme0 yorum

Kommentare


bottom of page