Çoğu insanın alıştığı kek karışımları 1929 yılında ilk kez üretildi ve satışa sunuldu. Günümüzde ise sadece Amerika’da yılda (2016 istatistiği) 60 milyon paket hazır kek karışımı satılmaktadır.
20 yıl içerisinde, 1950’lerde, kek karışımı satışları artmayı bıraktı ve yer yer düşüşe geçti. Bu durumu çözmek isteyen şirketler ise tüketici perspektifine odaklandılar. Araştırmalar sonucunda öne çıkan iki neden bulundu. Bunların ilki tüketici beklentisiydi.
1930’lara kadar evde ekmek yapan ev hanımları genel olarak beklentisi yüksek bir kitleydi. Kek karışımlarının tadı konusunda hassas ve seçiciydiler. Zorlu bir eleştirmen kitlesi vardı yani satışların yapıldığı. İkinci neden ise daha önemli ve ilginçti.
Diğer daha büyük problem ise duygusal bir nedendi. Bu problem sayesinde tüketici psikolojisinin önemi de bir kez daha gözler önüne serildi. İnsanlar kutudan çıkan kek karışımını yaparken sahtekâr hissediyorlardı. Gerçekten kek yapmaktan ziyade kutudan çıkan duygusuz bir ürünü sevdiklerine ikram ettiklerini düşünüyorlardı.
Şirketler tüketici algısını anlamlandırmaya çalışırken günümüzde modern tüketici davranışları araştırmalarının öncüsü olarak bilinen dönemin pazar danışmanı ve psikolog Ernest Dichter devreye girdi.
Dichter şirketlere kek karışımından yumurtayı çıkarmalarını, yumurta ekleme görevini tüketicilere geri vermelerini önerdi (o dönemde kek karışımlarına sadece su ekleniyordu). Problem, kadınların sadece su ekleyerek kek yaparken yeterince duygularını katmadıklarını düşünmeleriydi. Dichter’a göre kadınlar yumurta da eklerlerse kendilerini daha çok emek sarf etmiş ve duygularını katmış hissedeceklerdi. Yumurta katmak daha çok “sahici” kek pişirmek gibi olacaktı.
Dichter’ın beklediği gibi oldu. İlerleyen senelerde bu olay hazır kek karışımı satışları için bir dönüm noktası olarak görüldü. Yumurtayı sonradan eklemek aslında iki problemi birden çözdü. Öncelikli satış problemi olan, kek karışımının sahte ve duygusuz görülmesinin çözülmesinin yanı sıra kek karışımlarının tadı taze yumurta ile daha da iyileşmişti. Bir taşla iki kuş yani.
Kendinize İyi Bakın.
Kaynaklar:
Andrews, J. C., & Shimp, T. A. (2017). Advertising, promotion, and other aspects of integrated marketing communications. Nelson Education.
Belk, R. W. (2005). Studies in the new consumer behaviour. In Acknowledging consumption (pp. 61-102). Routledge.
Fullerton, R. (2010). Ernest Dichter: the motivational researcher. In Ernest Dichter and Motivation Research (pp. 58-74). Palgrave Macmillan, London.
#HazırKek #Kek #KekKarışımı #1950 #1950ler #EvHanımı #EvdeEkmek #Ekmek #Eleştiri #Eleştirmen #Problem #TüketiciPsikolojisi #İzmirPsikolojikDanışman #İzmirPsikolog #İzmir #izmir #izmirpsikolog #izmirPsikolojikDanışman #DavranışTerapisi #ACTTerapisti #Terapist #BDTTerapisti #KognitifTerapi #DavranışçıTerapiler #BilişselDavranışçıTerapi #Terapi #DiyalektikDavranışTerapisi #Psikoterapi #KabulveKararlılıkTerapisi #ACT #BDT #CBT #KKT #AcceptanceandCommitmentTherapy #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveBehavioralTherapy #CognitiveTherapy #CognitiveBehavioral #Cognitive #Sahtekar #Sorun #DuygusuzÜrün #TüketiciAlgısı #ErnestDichter #Ürün #PazarDanışmanı #Piyasa #Araştırmacı #Araştırma #Öncü #DönümNoktası #TazeYumurta #TazeYumurtaFarkı #FuatCanÇalışkan #Reklamcılık #Psikoloji #İnsanPsikolojisi
Comments