Davranış Nedir?
“Bireyin söylediği veya yaptığı her şeydir”
Örnek olarak kaçma davranışı, kötü çalışma, kitap yazma, arabayla hız yapma verilebilir.
Davranışsal İnceleme
Tedavinin her aşamasında önemlidir. Hedeflenen davranışların belirlenmesi, süregelen davranışların nedenlerinin incelenmesi, uygun davranışsal planların belirlenmesi ve tedavinin süreç sonunda değerlendirilmesi gibi 4 farklı aşamada da davranışsal inceleme önem taşır.
Davranış Modifikasyonu (Davranış Değişikliği) Nedir?
Problem olarak görülen davranışların tedavi ve teknikler kullanılarak bireyin istediği, arzuladığı gerçekliğe uygun hale getirilme sürecinin tamamıdır. Vurgu problem olarak görülen davranışların belirlenmesindedir. Bu davranışların tespiti ve detaylı olarak anlaşılabilmesi önemlidir. Bu teknikler genel olarak davranışçı geleneğin yıllar boyu yaptığı araştırmalara dayanmaktadır. Önemli olan bir başka nokta ise sürece dahil olan herkes için hesap verilebilirliğin yüksek olmasıdır. Yani sürecin parçası olan herkes neyi, neden, neyi hedefleyerek yaptığını bilir. Terapist, danışanı (bazı durumlarda yakınlarını da) her detayla ilgili bilgilendirir.
Kendinize İyi Bakın.
Uzman Psikolojik Danışman Fuat Can Çalışkan, İzmir.
Kaynaklar:
Barnes-Holmes, S. C. H. D., & Roche, B. (2001). Relational frame theory: A post-Skinnerian account of human language and cognition. Springer Science & Business Media.
Slavin, R. E., & Davis, N. (2006). Educational psychology: Theory and practice.
Comments