İkili ilişkilerde zaman zaman hepimiz zorluk yaşadık, yaşıyoruz, yaşarız. Romantik ilişkilerde ise çatışma ve zorluk yaşama kaçınılmaz. Özellikle partneriniz ile yeni bir sürece geçtiyseniz (belki ilişkiniz de yeni başlamış olabilir), hayatınızda bir farklılık yaşandıysa (iş değişimi, yas, tatil sonrası her zamanki düzene uyum sağlama gibi), stresli bir döneminizdeyseniz (iş yoğunluğu, hayata bakışınızın daha olumsuz yönde olması, fiziksel bir rahatsızlık veya hastalık gibi) ilişkinizde yaşanan zorluklar ve çatışmalar artabilir. Peki bilinçli farkındalık (mindfulness) ilişkilerde bizlere nasıl yardımcı olabilir?
Bilinçli farkındalık (mindfulness) stresi azaltır.
Eğer partneriniz ve/veya siz yoğun stres yaşadığınızı düşünüyorsanız, normalde küçük olarak göreceğiniz olaylara veya durumlara büyük tepkiler verebilirsiniz. Küçük olaylar aniden kontrolden çıkar ve bir bakmışsınız ki partnerinizle beraber dolu dolu kavga ediyorsunuz. Periyodik bilinçli farkındalık (mindfulness) egzersizleri yapmak stresi azaltır ve dolayısıyla stres kökenli kavgaların yaşanmasını engeller.
Bilinçli farkındalık (mindfulness) karar ve kontrol mekanizmanızın güçlenmesiniz sağlar.
Araştırmalara göre düzenli olarak bilinçli farkındalık (mindfulness) egzersizleri yapmak, prefrontal korteks (entelektüel beyniniz, karar verme, hesaplama ve kontrol etme gibi görevleri bulunmaktadır) ile amigdala (duygu kontrol merkezi, hafıza ve duygusal tepkilerden sorumludur) arasındaki iletişim ve bağlantının güçlenmesini sağlar. Dolayısıyla duygularınızla daha sağlıklı bir şekilde baş edebilirsiniz.
Örneğin; partneriniz sizden bir şeyi yapmanızı veya bir şeye yardımcı olmanızı istediğinde çok farklı tepkiler verebilirsiniz. İki zıt örneği düşünelim. Tepkisel, düşünmeden, hesaplamadan tepki verebilirsiniz. Duyduğunuza kızıp bu hafta çok yoruldum, hep yardım ediyorum, isteklerin bitmiyor, hep böyle yardıma muhtaçsın, gibi tepkiler verebilirsiniz. Bu tutumunuz tepkisel ve duygularınıza takılı kalmış (kancasına takılmış) halde verdiğiniz tepkilerdir.
İkinci bir seçenek olarak, duygunuzun yükseldiğini fark edebilir, kızgınlığınızı görüp ona takılı kalmış (kancasına takılmış) bir tepki vermektense birkaç bilinçli farkında (mindful) nefes alıp partnerinizle iletişime geçebilirsiniz. Öfke duygunuzdan kurtulmuş (kancasından kurtulmuş) haldeyken vereceğiniz tepki daha ölçülü ve duruma uygun olacaktır. Ayrıca duygunuza takılı kalmayıp (kancasından kurtulmuş) düşündüğünüzde birçok farklı seçeneği görebilir ve bunlardan birini seçip ona uygun davranabilirsiniz.
Bilinçli farkındalık (mindfulness) empati becerisini güçlendirir.
Daha çok bilinçli farkında (mindful) oldukça, daha az otomatikleşir ve daha farkında ve bilinçli hareket edersiniz. Bu aynı zamanda duygularınız konusunda farkındalığınızın da artması anlamına gelir. Başkalarının da duyguları hakkındaki farkındalığınız artar. Bu empati becerisi başkalarıyla olan ilişkilerinizin gelişmesine yardımcı ve destek olur. Karşınızdakini daha iyi anlayabilir ve onun gözlerinden daha iyi görebilirsiniz. Empati umursama, nezaket ve anlayış sağlar. Bu da sağlıklı ve iyi ilişkilerin temelidir.
Kendinize İyi Bakın.
Kaynaklar:
Birnie, K., Speca, M., & Carlson, L. E. (2010). Exploring self‐compassion and empathy in the context of mindfulness‐based stress reduction (MBSR). Stress and Health, 26(5), 359-371.
Carmody, J., & Baer, R. A. (2008). Relationships between mindfulness practice and levels of mindfulness, medical and psychological symptoms and well-being in a mindfulness-based stress reduction program. Journal of behavioral medicine, 31(1), 23-33.
Creswell, J. D., Way, B. M., Eisenberger, N. I., & Lieberman, M. D. (2007). Neural correlates of dispositional mindfulness during affect labeling. Psychosomatic medicine, 69(6), 560-565.
Farb, N. A., Anderson, A. K., Mayberg, H., Bean, J., McKeon, D., & Segal, Z. V. (2010). Minding one’s emotions: mindfulness training alters the neural expression of sadness. Emotion, 10(1), 25.
Farb, N. A., Segal, Z. V., Mayberg, H., Bean, J., McKeon, D., Fatima, Z., & Anderson, A. K. (2007). Attending to the present: mindfulness meditation reveals distinct neural modes of self-reference. Social cognitive and affective neuroscience, 2(4), 313-322.
Frewen, P. A., Dozois, D. J., Neufeld, R. W., Lane, R. D., Densmore, M., Stevens, T. K., & Lanius, R. A. (2010). Individual differences in trait mindfulness predict dorsomedial prefrontal and amygdala response during emotional imagery: An fMRI study. Personality and Individual Differences, 49(5), 479-484.
Goldin, P. R., & Gross, J. J. (2010). Effects of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on emotion regulation in social anxiety disorder. Emotion, 10(1), 83.
Grossman, P., Niemann, L., Schmidt, S., & Walach, H. (2004). Mindfulness-based stress reduction and health benefits: A meta-analysis. Journal of psychosomatic research, 57(1), 35-43.
Hölzel, B. K., Ott, U., Hempel, H., Hackl, A., Wolf, K., Stark, R., & Vaitl, D. (2007). Differential engagement of anterior cingulate and adjacent medial frontal cortex in adept meditators and non-meditators. Neuroscience letters, 421(1), 16-21.
Kingsbury, E. (2009). The relationship between empathy and mindfulness: Understanding the role of self-compassion. ProQuest Information & Learning.
Modinos, G., Ormel, J., & Aleman, A. (2010). Individual differences in dispositional mindfulness and brain activity involved in reappraisal of emotion. Social cognitive and affective neuroscience, 5(4), 369-377.
Shapiro, S. L., Astin, J. A., Bishop, S. R., & Cordova, M. (2005). Mindfulness-based stress reduction for health care professionals: results from a randomized trial. International Journal of Stress Management, 12(2), 164.
Taren, A. A., Creswell, J. D., & Gianaros, P. J. (2013). Dispositional mindfulness co-varies with smaller amygdala and caudate volumes in community adults. PLoS One, 8(5), e64574.
Walsh, R. A. (2008). Mindfulness and empathy. Mindfulness and the therapeutic relationship, 72-86.
Winning, A. P., & Boag, S. (2015). Does brief mindfulness training increase empathy? The role of personality. Personality and Individual Differences, 86, 492-498.
#Mindfulness #BilinçliFarkındalık #FuatCanÇalışkan #Bilinçli #Terapi #Egzersiz #Stres #Kortizol #Duygu #DuyguDüzenleme #EmosyonRegülasyon #Doğu #Batı #Psikoloji #Psikolog #Psikoterapi #İzmir #izmir #Dikkat #DikkatArttırma #Öğrenci #Sınav #SınavHazırlık #Depresyon #Beyin #BeyazMadde #Farkındalık #KabulveKararlılıkTerapisi #BilişselDavranışçıTerapi #Bilişsel #Yardım #Destek #mindfulnessneişeyarar #işyerindemindfulness #mindfulnessnedir #farkındalıkmindfulnessegzersizleri #mindfulnessmeditasyonunasılyapılır #farkındalıkmindfulnessegzersiz #mindfulnessmeditasyonunasıl #Mindfulnessizmir #Mindfulnessİzmir #Mindful #mindfulnessfarkındalık #mindfulnessegzersizleripdf #BedenTaramasıMindfulness #MindfulYeme #YemeBozuluklarıveMindfulYeme #YemeBozukluklarıveMindfulness #işyerindebilinçlifarkındalık #bilinçlifarkındalıkfordummies #bilinçlifarkındalıkmakale #bilinçlifarkındalıkeğitimi #bilinçlifarkındalıkterapisi #bilinçlifarkındalıkkitap #bilinçlifarkındalıkölçeği #bilinçlifarkındalıkegzersizleri #bilinçlifarkındalıkmakalesi #bilinçlifarkındalıkpdf #BilinçliAile #BilinçliYeme #bilinçlifarkındalıknedir #bilinçlifarkındalıkneişeyarar #bilinçlifarkındalık #BilinçliFarkındalıkNedir #BilinçliTüketici #DavranışçıTerapiler #BDT #BDTTerapisti #ACTTerapisti #ACT #CBTTerapisti #CBT #KognitifTerapi #BilişselTerapi #KanıtaDayalıTerapi #TerapiSeansı #DoğruTerapist #ÜçüncüNesilDavranışçıTerapiler #izmirTerapi #YeniNesilDavranışTerapileri #BaşarılıTerapist #DavranışTerapisi #NefesTerapi #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi #UygunTerapist #izmirpsikolojiakademisi #izmirpsikoloji #izmirPsikolojikDanışman #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #İzmirPsikolojikDanışman #Terapist #BeckYönelimli #BeckYönelimliBilişselTerapi #BeckYönelimliKognitifTerapi #Beck #BilişselDavranışTerapisi #BilişselDavranışçı #BilişselDavranış #BaşarılıTerapi #NefesTerapisi
Comments