Pozitif psikoloji terimi son yıllarda daha çok kullanılmaya başlanan ve popülerlik kazanmış bir terimdir. Bu terimi farklı yerlerden duymuş, bu konudaki seminerleri ve TED konuşmalarına denk gelmiş olabilirsiniz. Peki pozitif psikoloji nedir, neyi araştırır ve bizlere mutlu olmanın yolları hakkında neler diyor?
Pozitif psikoloji insan yaşamının olumlu taraflarını inceleyen bir bilim dalıdır. Mutluluk, iyi oluş ve iyiye gitme gibi konularda çalışmalar ve araştırmalar yapar. Bu bilim dalı ve psikoloji alanının ortaya çıkışı ise “mutlu insanların ortak noktaları nelerdir, bu ortak noktaları inceleyerek insanların daha iyi ve mutlu olması sağlanabilir mi” sorularına dayanır. Bu sorulara cevap bulmak için oluşturulmuştur. Halen gelişmektedir ve bu psikoloji alanını destekleyenler kadar eleştirenler de vardır. Destekleyenlerin ve eleştirenlerin fikirlerini başka bir yazımda ele alacağım :).
Dr Martin Seligman, pozitif psikolojinin önde gelen isimlerindendir ve bu hareketin kurucusudur. Dr Martin Seligman’ın “iyi oluş teorisi” bulunmaktadır. Bu teoride 5 ana etmene vurgu yapmaktadır. Dr Martin Seligman’a göre bu etmenler bir araya gelip hayat boyu süren bir iyi oluş hali oluşturmaktadır.
Pozitif duygular: Mutluluk, umut, merak, aşk, sevgi, şefkat gibi duygular bu kategoridedir. Bu tip olumlu duygular, şimdiki anın tadına varmak ve genel olarak iyi olmak için hayatidir ve çok önemlidir. Tabii, her zaman mutlu olmanız mümkün değildir, gerçekçi bir hedef de olamaz. Hatta mutluluğun hep peşinde olmak, onu bırakmamaya çalışmak problemlere bile neden olur. Bunu yapmak yerine, mutluluk gibi duyguların farkında olun, azaldığını gözlemleyin ve onlara çok bağlı kalmadan gitmelerini izleyin.
Akışa kapılma: “Akışa kapılma” derken, bir iş, görev, kişi, hobi veya aktiviteye odaklanmayı kastediyorum. Tamamıyla odaklanmayı başardığınızda, şimdide olur, zamanın nasıl geçtiğini fark etmez ve diğer her şeyi unutursunuz. Bu “akış” (tamamen odaklanma hali) haline ne kadar çok ulaşırsanız iyi oluşunuz da o kadar artar. Bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) sayesinde “akış”a kapılmayı daha çok deneyimler ve “akış becerinizi” o kadar arttırırsınız.
İlişkiler: Olumlu, besleyici ilişkiler iyi olma halinin çekirdeğinde yer alır. Bu ilişkilerin içinde partnerinizle, arkadaşlarınızla, ailenizle, iş arkadaşlarınızla, kısaca sürekli görüştüğünüz herkesle kurduğunuz ilişkiler vardır. Kaliteli ve güzel ilişkiler geliştirmek için zaman ve enerji harcarsanız, daha “iyi olma haline” ulaşma ihtimaliniz de o kadar artar. Bu çok da şaşırtıcı olmasa gerek çünkü hepimiz biliyoruz ki insanlar sosyal yaratıklardır. Bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) daha az tepkisel olmanıza ve daha çok empati kurabilmenize yardımcı olur. Bu özellikler de daha kaliteli ve güzel ilişkiler kurmanıza yardımcı olur.
Anlam bulmak: Anlam bulmak kendinizden daha büyük bir amaç uğruna çabalamak ve kendinizi bu amaca adamaktır. Bu etmenin içeriği kişiden kişiye oldukça değişebilmektedir. Bazılarımız için dini inanç ve Tanrı için bir şeyler yapmak olabilir. Bazılarımız için etrafı temiz tutarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek olabilir. Diğerleri için sadece para, güç gibi maddi şeylere odaklanmanın ne kadar hayatı boşaltacağını fark edip başka bir anlam aramak olabilir. Belki de işinizin hayata ve dünyaya olan katkıları sizin için anlam ifade ediyor olabilir.
Başarılar: Sizin için önemli bir hedefe ulaşmak iyi oluşunuza katkıda bulunur. Belki yeni bir ilişki, Almanca konuşmayı öğrenmek, hobiniz ile ilgili bir ödül kazanmak sizin hedefiniz olabilir. Bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) hangi hedefinizin daha önemli olduğunu keşfetmek, hedeflerinizi netleştirmek, hedefinize giden yoldan zevk almak gibi konularda size yardımcı olabilir. En önemli noktalardan biri ise, bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) aslında hedefe ulaşmanın değil, hedefe giden yolun önemini vurgular. Kendinizi belirli bir hedefe ulaşınca mutlu olabilirim diye şartlarsanız, hedefe ulaşınca mutlu değil başarmış hissettiğinizi görürsünüz. Önemli olan yol boyunca da tatmin olabilmek ve zorluklarla da, başarılarla da, başarısızlıkla da barışık olup mutlu olabilmektir. Ancak bunlar hemen olabilecek şeyler değildir, bunlara zamanla algınızda ve olaylara bakışınızdaki yapacağınız küçük değişikliklerle ulaşabilirsiniz.
Kendinize İyi Bakın.
#insomnia #uyku #uykusuzluk #çare #çözüm #uyumak #kolayuyku #uykusuzluknasılgiderilir #uykusuzluknedenleriveçözümleri #işyerindebilinçlifarkındalık #bilinçlifarkındalıkfordummies #bilinçlifarkındalıkmakale #bilinçlifarkındalıkeğitimi #bilinçlifarkındalıkterapisi #bilinçlifarkındalıkkitap #bilinçlifarkındalıkölçeği #bilinçlifarkındalıkegzersizleri #bilinçlifarkındalıkmakalesi #bilinçlifarkındalıkpdf #bilinçlifarkındalıknedir #bilinçlifarkındalıkneişeyarar #bilinçlifarkındalık #BilinçliFarkındalıkNedir #Bilinçli #BilinçliTüketici #BilinçliFarkındalık #mindfulnessneişeyarar #işyerindemindfulness #BedenTaramasıMindfulness #mindfulnessnedir #farkındalıkmindfulnessegzersizleri #mindfulnessmeditasyonunasılyapılır #farkındalıkmindfulnessegzersiz #mindfulnessmeditasyonunasıl #Mindfulnessizmir #YemeBozukluklarıveMindfulness #Mindfulnessİzmir #Mindful #mindfulnessfarkındalık #mindfulnessegzersizleripdf #Mindfulness #Psikoterapi #Terapi #ACTTerapisti #ACT #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #KabulveKararlılık #KabulveKararlılıkTerapisi #KabulEtmek #BilişselTerapi #BilişselDavranışçı #BeckYönelimliBilişselTerapi #BeckYönelimli #BeckYönelimliKognitifTerapi #Beck #BilişselDavranışçıTerapi #Bilişsel #BilişselSüreçler #iştemeditasyon #NefesMeditasyonu #İşteMeditasyon #işyerindemeditasyon #OturmaMeditasyonu #Meditasyon #VipassanaMeditasyonu #DavranışçıTerapiler #KognitifTerapi #BaşarılıTerapist #BaşarılıTerapi #Uygun #UygunTerapist #izmirpsikolojiakademisi #izmirpsikoloji #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #Eşitlik #Eşitimkanlar #Rahatlama #KaygıveDepresyon #GenelKaygıBozukluğu #GelecekKaygısı #Kaygı #YüksekKaygı #KaygıBozukluğu #KaygıBelirtileri #AnksiyeteNedir #AnksiyeteBelirtileri #Anksiyete #AnksiyeteBozukluğu #AnksiyeteTedavisi #Depresif #DepresyonÖzet #DepresyonSemptomları #DepresyonTedavisi #DepresifBelirtiler #DepresyonBelirtileri #BipolarDepresyon #BipolarBozuklukBelirtileri #BipolarNedir #mutluluk #pozitifpsikoloji #pozitif #martin #iyioluş #iyioluşpsikolojisi #mutluluğunanahtarı
Comentarios