Bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) egzersizlerinin iki temel çeşidi bulunmaktadır. Bunlar formal ve informal egzersizlerdir. Bunları daha önceki postlarımda açıklamıştım ama gene bahsetmenin uygun olduğunu düşünüyorum.
Formal (Sistemli) bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) meditasyonları günlük veya haftada birkaç kez yapabileceğiniz egzersizlerdir. Meditasyon için zaman ayırır ve günlük aktivitelerinizden uzaklaşırsınız. Ne kadar pratik yapacağınızı önceden belirler ve bunun için kendinize zaman aralığı, fırsat oluşturursunuz.
İnformal (Sistemli olmayan) bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) meditasyonları günlük hayatta yaptıklarımıza devam ederken yapabileceğimiz meditasyonlardır. Bunun için sadece şimdide olmak ve odaklanmış olmak yeterlidir. Tüm bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) meditasyonlarında da olduğu gibi zihniniz şimdiye odaklanmak yerine başka şeylere odaklandığında dikkatinizi şimdiye geri getirmek önemlidir. Bulaşık yıkarken, yazı yazarken, konuşurken, arkadaşınızı dinlerken, film izlerken bilinçli farkında (mindful, kendinde) olabilirsiniz.
Aradaki farklarına bakacak olursanız, aslında informal (sistemli olmayan) bilinçli farkındalık (mindfulness, kendindelik) meditasyonları yerine formal meditasyonlar için zaman yaratmak gerektiğini görebilirsiniz. İnformal meditasyonlar için günlük hayatınızda rahatlıkla vakit bulabilirsiniz. Bunu hatırlamanız ve kendinize hatırlatmanız yeterlidir. İnformal meditasyonlar, eylemleriniz ve yaptıklarınız esnasında daha farkında ve şimdide olmak ile ilgilidir, dolayısıyla özellikle zaman ayırmaya ihtiyaç duymazsınız.
Formal (Sistemli) Bilinçli Farkındalık (Mindfulness, Kendindelik) Meditasyonları İçin Zaman Yaratmak
Eğer meditasyon yapmak için günde 10 dakika ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, kendinize şu soruları sorun:
Her gün yemek yemek için vakit buluyor muyum?
Her gün yüzümü yıkamak için vakit buluyor muyum?
Her şey çok yoğun olsa da her gün yatmak ve uyumak için vakit buluyor muyum?
Meditasyon alışkanlık ve öncelik vermek ile ilgilidir. Meditasyon yapmayı kendiniz için önemli, elzem ilan eder ve alışkanlık haline gelmesini beklerseniz, zaman bulmak daha kolay ve normal hale gelecektir.
Meditasyon süresini uzun tutmak da zaman ayırmanıza engel olabilir. Uzun süre belirlemek ve bunu ayarlamaya çalışmak gözünüzde büyüyebilir ve motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Uzun süre meditasyon planlamak ama bunu gerçekleştirememek de sizin isteğinizin körelmesi ile sonuçlanabilir. Özellikle meditasyona yeni başlayacaksanız veya yeni başladıysanız büyük hedefler koymak size zor gelebilir. Kendinize gerçekçi hedefler koyun. Meditasyonu da fiziksel egzersiz gibi düşünün. Biraz da olsun yapmak hiç yapmamış olmaktan iyidir.
Kendinize İyi Bakın.
#işyerindebilinçlifarkındalık #bilinçlifarkındalıkfordummies #bilinçlifarkındalıkmakale #bilinçlifarkındalıkeğitimi #bilinçlifarkındalıkterapisi #bilinçlifarkındalıkkitap #bilinçlifarkındalıkölçeği #bilinçlifarkındalıkegzersizleri #bilinçlifarkındalıkmakalesi #bilinçlifarkındalıkpdf #bilinçlifarkındalıknedir #bilinçlifarkındalıkneişeyarar #bilinçlifarkındalık #BilinçliFarkındalıkNedir #Bilinçli #BilinçliTüketici #BilinçliFarkındalık #mindfulnessneişeyarar #işyerindemindfulness #BedenTaramasıMindfulness #mindfulnessnedir #farkındalıkmindfulnessegzersizleri #mindfulnessmeditasyonunasılyapılır #farkındalıkmindfulnessegzersiz #mindfulnessmeditasyonunasıl #Mindfulnessizmir #YemeBozukluklarıveMindfulness #Mindfulnessİzmir #Mindful #mindfulnessfarkındalık #mindfulnessegzersizleripdf #Mindfulness #Psikoterapi #Terapi #ACTTerapisti #ACT #BDT #BDTTerapisti #CBTTerapisti #CBT #KabulveKararlılık #KabulveKararlılıkTerapisi #KabulEtmek #BilişselTerapi #BilişselDavranışçı #BeckYönelimliBilişselTerapi #BeckYönelimli #BeckYönelimliKognitifTerapi #Beck #BilişselDavranışçıTerapi #Bilişsel #BilişselSüreçler #iştemeditasyon #NefesMeditasyonu #İşteMeditasyon #işyerindemeditasyon #OturmaMeditasyonu #Meditasyon #VipassanaMeditasyonu #DavranışçıTerapiler #KognitifTerapi #BaşarılıTerapist #BaşarılıTerapi #Uygun #UygunTerapist #izmirpsikolojiakademisi #izmirpsikoloji #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #izmirTerapist #izmirpsikolog #Psikologizmir #izmir #Eşitlik #Eşitimkanlar #Rahatlama #KaygıveDepresyon #GenelKaygıBozukluğu #GelecekKaygısı #Kaygı #YüksekKaygı #KaygıBozukluğu #KaygıBelirtileri #AnksiyeteNedir #AnksiyeteBelirtileri #Anksiyete #AnksiyeteBozukluğu #AnksiyeteTedavisi #Depresif #DepresyonÖzet #DepresyonSemptomları #DepresyonTedavisi #DepresifBelirtiler #DepresyonBelirtileri #BipolarDepresyon #BipolarBozuklukBelirtileri #BipolarNedir
Comments