Anoreksiya ve bulimiya nervoza yeme bozuklukları başlığı altında bulunan iki farklı psikolojik bozukluktur. Anoreksiya kendisini düşük kilo, kilo alma korkusu, zayıf kalma isteği ve kısıtlı yeme davranışı ile göstermektedir. Bulimiya ise binge yeme atakları (kısa süre zarfında aşırı yeme, tıkınırcasına yeme) ve bunları telafi etmek adına yapılan davranışların (kusma, laksatif tüketme, yemek yememe) oluşturduğu döngü ile kendini belli eden psikolojik bozukluktur.
Anoreksiya ve bulimiya yeme bozukluklarının yanı sıra diğer yeme bozukluklarının da tedavisinde kullanılan en başarılı yöntemler, davranışçı terapilerdir. Yapılan bir meta araştırmaya göre ise terapi sürecine destek olması adına teknolojiden de faydalanmak kayda değer bir etkide bulunuyor.
Araştırmada, toplamda 3,646 anoreksiya ve bulimiya hastası ile yapılan 45 farklı araştırma gözden geçirilmiştir. Bu 45 farklı araştırma ise bilgisayar, cep telefonu ve internet üstünden yapılan önleme, müdahale ve destek çalışmalarına odaklanmıştır.
Sonuçlara göre bilgisayar ve internet bazlı müdahaleler bulimiya semptomlarının azalmasında oldukça etkili olduğu bulunmuştur. Görüntülü konuşma ile yapılan müdahalelerin de terapütik etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Anoreksiya hastaları içinse bilgisayar ve internet temelli müdahalelerin nüksetmeyi (rölaps) önlemede daha uygun olduğu bulunmuştur. Dahası bilgisayar ve internet temelli müdahaleler önleme, erken müdahalenin yanı sıra yeme bozukluğu olan kişilerin bakımını üstlenen kişilere destek olma konusunda da etkili olduğunu göstermiştir. Cep telefonu temelli müdahaleler ise genel olarak nüksetmeyi önlemede daha başarılı olmuştur.
Bu araştırma ve analiz sonuçlarında asıl önemli etkenin, “yol gösterici” insan ilişkisi olduğu vurgulanmıştır. Bahsi geçen insan ilişkisinin ne ölçüde, nasıl özelliklere ve detaylara sahip olması gerektiğinin incelenmesi en etkili tedavi programını oluşturmada biz uzmanlara ve terapistlere yardımcı olacaktır.
Kendinize İyi Bakın.
Kaynaklar:
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5®). American Psychiatric Pub.
Birliği, A. P. (2015). Mental bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı. Beşinci Baskı (DSM-5)(Çev. ed.: E Köroğlu) Hekimler Yayın Birliği, Ankara.
Schlegl, S., Bürger, C., Schmidt, L., Herbst, N., & Voderholzer, U. (2015). The potential of technology-based psychological interventions for anorexia and bulimia nervosa: a systematic review and recommendations for future research. Journal of medical Internet research, 17(3).
#KanıtaDayalıTerapi #CBTTerapisti #ÜçüncüNesilDavranışçıTerapiler #DavranışTerapisi #izmirTerapi #izmirPsikolojikDanışman #Mindfulnessizmir #izmirTerapist #izmirpsikolog #izmir #İzmirPsikolojikDanışman #İzmirTerapist #Mindfulnessİzmir #İzmirTerapi #İzmirPsikolog #İzmir #KKTTerapisti #KKT #ACT #ACTTerapisti #CBT #BDT #BDTTerapisti #KabulveKararlılıkTerapisi #Psikoterapi #Terapi #BilişselDavranışçıTerapi #DavranışçıTerapiler #KognitifTerapi #Terapist #BilişselDavranışTerapisi #YeniNesilDavranışçıTerapiler #ÜçüncüNesilDavranışTerapisi #YeniNesilDavranışTerapileri #PsikolojikDanışman #PsikolojikBozukluklar #Psikoloji #Psikolog #Tedavi #YemeBozuklukları #TeknolojiveTerapi #TeknolojivePsikoloji #Teknolojiveinsan #Teknolojiveİnsan #Teknoloji #TeknolojiveTedavi #TeknolojikYardım #Anoreksiya #Bulimiya #AnoreksiyaNervoza #BulimiyaNervoza #AşırıYeme #TıkınırcasınaYeme #Kusma #LaksatifTüketme #PsikolojikBozukluk #PsikolojikMüdahale
Comments